ELIXÍRY Z PŘÍRODY

16.02.2013 15:47

ELIXÍRY Z PŘÍRODY

Konečně jsme se po té dlouhé zimě přesunuli do té příjemnější, teplé části roku J Hned na jaře jsem psala o úžasném vlivu kopřivy na náš organismus a teď přichází na řadu ovoce. A protože je už červen, tak vám představím aktuální letní mňamky ;-)

TŘEŠNĚ A VIŠNĚ – tahle letní pochoutka obsahuje provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, organické kyseliny ( jablečnou, citronovou, vinnou a mléčnou…), pektin, železo, fosfor, vápník, draslík, a hlavně jod ( višně jsou na něj bohatší ), plody mají pozitivní vliv na činnost ledvin, jater, střev, pomáhají při dně, protože zvyšují vylučování kyseliny močové. Vzhledem k tomu, že jsou poměrně dost bohaté na jod, jsou velmi vhodné pro osoby s poruchami štítné žlázy.

Třešňová kúra detoxikuje organismus                                                        Třešňová kúra je úžasný přírodní prostředek, který reguluje trávení a působí chelatačně ( zbavuje tělo jedů ). Po dobu třech dnů jíme pouze třešně nebo višně v jakémkoli množství, k tomu pijeme 2,5 litru čisté neperlivé vody a nic víc.

Višňová šťáva posiluje obranyschopnost                                                                       Šťáva z višní je vynikajícím ochlazujícím nápojem při horečkách, a navíc stimuluje imunitní systém.

Třešňová šťáva posiluje krev                                                                               Třešňová šťáva podporuje krvetvorbu, upravuje nízký tlak a je vhodným posilujícím nápojem.

Nápoj na posílení cév a žil:                                                                              Potřebujeme: 1dl šťávy z třešní, 1dl šťávy z višní, 1dl šťávy z červené řepy, 1dl šťávy z aronie, 1dl šťávy z rakytníku, 1lžičku citronové šťávy     Postup: Přísady smícháme, hotový nápoj popíjíme 1x denně po dobu 6 týdnu.

Třešňový koktejl                                                                                                         Potřebujeme: 1 šálek odpeckovaných třešní, 2 šálky jogurtu                              Postup: Obě ingredience rozmixujeme. Hotový nápoj podáváme ve vysoké sklenici.

RYBÍZ

Rybíz je zvlášť bohatý na vitamín C, obzvlášť ten černý. Barvivo rybízu obsahuje karoten, ze kterého se při látkové přeměně vytváří vitamín A, který je velmi důležitý pro silnou tělesnou imunitu. Také chrání sliznice v těle a stimuluje látkovou přeměnu v buňkách. Tohle chutné ovoce obsahuje i dost vitamínu B3, který je velmi potřebný pro zdravé nervy, kyselinu pantotenovou ( vitamín B5 ) pro zdravou pokožku, vlasy, nehty a dýchání buněk. Nesmíme zapomenout ani na vysoký obsah vápníku, draslíku ( odvodňuje a přenáší živiny ), železa ( důležité pro krvetvorbu ), hořčíku ( srdce, nervy, svaly ) a manganu ( srdce, nálada, soustředění ). Černý rybíz obsahuje také velké množství rutinu, který je nezbytný pro zdravé, silné a pružné cévní stěny.

Rybízový koktejl                                                                                                 Potřebujeme: 1 šálek bílého rybízu, 1 šálek červeného rybízu, 1 šálek černého rybízu, 1 lžíci sirupu z agáve nebo medu, ½ šálku jogurtu        Postup: Přísady smícháme dohromady a pečlivě rozmixujeme.

Léčivé jsou i listy rybízu. Obsahují totiž silice s cymolem, působí diureticky a diaforeticky a proti průjmům. Podporují metabolismus. Můžeme je i přidávat do čajových směsí, ale nesmí se pít déle, jak 6 týdnů!!! Tento čaj je výborný při nachlazení, zahlenění, zánětu močových cest a revmatismu.                                                                       Potřebujeme: 2lžičky listů, 2dl vroucí vody. Listy necháme 10 min. louhovat, přecedíme a pijeme.

Odvar z kořene černého rybízu je vynikajícím lékem na zánět jater. Připravíme ho tak, že 1 polévkovou lžíci sušeného kořene asi 5 minut povaříme v 3 dl vody. Vzniklou tekutinu rozdělíme na 3 dávky, které pijeme po dobu 6 týdnů.

 

ANGREŠT

Je další, přímo vitamínová bomba. Už jeho samotná slupka je bohatá na hodnotné vícenásobně nenasycené mastné kyseliny a vlákniny, zejména pektin, které podporují trávení a čistotu střev. Angrešt odčerpává kořeny z půdy hořčík a mangan, ukládá si je v dužině, dále obsahuje draslík – ten je močopudný, odvodňuje tělo, zinek – chrání před rakovinou, posiluje kůži, vlasy, nehty, imunitu, vaziva a tvorbu hormonů. No a v neposlední řadě i křemík, který zlepšuje vzhled vlasů a nehtů, zajišťuje pružnost a pevnost tkání, zbavuje tělo těžkých kovů. Dužina angreštu obsahuje spoustu vitamínů. Jsou to : A – podporuje silnou imunitu organismu, chrání všechny sliznice a posiluje buňky, pyridoxinu – vitamín B6 – pro zdravé a silné nervy, kvalitní činnost srdce, růst vlasů, biotin – pro zdravou kůži, vlasy a nehty a vitamín C – pro silný imunitní systém, činnost mozku a nervů. Dále hodně ovocných kyselin a vysoký podíl ovocného cukru.

Angreštový šejk                                                                                                         Potřebujeme: ¼ l sladkého podmáslí, 2 lžíce očištěného angreštu, 1 polévkovou lžíci medu nebo sirupu z agáve. Všechny uvedené ingredience rozmixujeme a hotový nápoj podáváme ve vysokých sklenicích.

Angreštové projímadlo                                                                                            Potřebujeme: 10 bobulek angreštu, 1 lžičku lněného semínka, 2 lžíce jemně mletých ovesných vloček, 2 dl sójového mléka.                                  Postup je následující: Ovesné vločky přelijeme 1 dl vroucí vody a necháme 15 minut odležet. Pak je smícháme s angreštem, lněným semínkem a mlékem. Vše pečlivě rozmixujeme. Nápoj popíjíme k večeři a ráno je úspěch zaručen J

BORŮVKY

Obsahují spoustu látek, které posilují obranyschopnost organismu a chrání tělesné buňky před bakteriemi a volnými radikály. Plod obsahuje třísloviny, jež podporují tvorbu sliznic, jako prevence působí výborně proti zánětům, má dezinfekční účinky a používá se jako přírodní prostředek proti průjmům. Borůvka se také pyšní vysokým obsahem vitamínu C.

Věděli jste, že borůvka posiluje oči? Obsahuje totiž rostlinné barvivo antokyan, které chrání rostlinné i lidské buňky. Kombinace tohoto barviva se železem a vitamínem C působí příznivě na oční purpur. Zvláště důležitý je jejich léčivý účinek na oční sítnici. To je ta část oka citlivá na světlo a nutná k adaptaci na světlo a tmu! Tyto tři látky jsou výborné k léčení šerosleposti.

Borůvky jsou výborný balzám na nervy J Biolátky z borůvek se totiž rychle dostávají do krve a dodávají tak tělu vitalitu a energii. Tohle ovoce je vynikajícím lékem proti stresu. Vždyť lesní zvěř borůvky bohaté na živiny vyhledává při stresových situacích, například v období říje. Vysoce účinné biolátky z nich uklidňují nervy.

Využít se tato rostlinka dá opravdu celá J Její lístky totiž snižují hladinu cukru v krvi, pomáhají při průjmech a žaludečních obtížích. Zevně se jimi můžou ošetřovat i různé kožní problémy, jako například ekzémy, lupénka, alergické projevy. Čaj si připravíme takto: Dvě lžičky borůvkového listí zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 15 minut louhovat, poté scedíme a popíjíme po doušcích. Mělo by se ale sbírat na jaře, před sezónou.

Diabetický čaj: 20g borůvkových lístků, 20g fazolových lusků, 10 listů meduňky, 20g šípků, 10g kořenu pampelišky, 5g listů máty peprné, 5g květu měsíčku lékařského. Bylinky smícháme, čaj si připravíme tak, že 2 lžičky směsi přelijeme 2dl vroucí vody a necháme 10minut louhovat. Poté přecedíme a pijeme. Čaj pijeme 2x denně po dobu 6 týdnů. Potom si uděláme 4 týdnenní pauzu a můžeme začít znovu.

Čaj proti průjmu: 2 lžíce sušených borůvek, 0,5 litru vody. Borůvky vložíme do studené vody a vše necháme hodinu odpočívat, pak 15 minut povaříme. Plody přecedíme, čaj slijeme do termosky a popíjíme během dne.

Borůvkový extrakt: tento přírodní prostředek je výborný při léčbě očních onemocnění, diabetu, žaludečních, cévních a srdečních potížích. Potřebujeme na něj 4 hrsti čerstvých nebo i sušených borůvek, 1 litr 60% lihu. Borůvky přelijeme lihem a vše necháme 14dní na teplém a klidném místě louhovat. Nesmíme však zapomenout 2x denně protřepat!! Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavých sklenic a užíváme 3x denně 15 kapek po dobu 6 týdnů.

OSTRUŽINY

Plody ostružiny překypují karoteny, které chrání citlivá semena před volnými radikály. Díky vysokému obsahu vitamínu C posilují imunitu. Ostružiny obsahují přírodní barvivo antokyan, organické kyseliny – jablečnou a citronovou, z minerálních látek pak fosfor, hořčík ( z našeho ovoce ho mají snad nejvyšší podíl ), draslík a železo. Látky těchto plodů posilují vaziva a stěny cév a působí tak preventivně proti procesu stárnutí a žilním chorobám.

Nápoj pro kvalitní krev připravíme takto: 1 dl ostružinové šťávy, 1dl šťávy z červené řepy, 1dl šťávy z aronie, 1 dl šťávy z mrkve. Všechny uvedené přísady smícháme, hotový nápoj popíjíme 1x denně po dobu 6 týdnů.

Ostružinová šťáva je i výborným lékem na chrapot. Jemně jí předehřejeme a po doušcích vypijeme. Tento postup opakujeme 2x denně po dobu 2 – 3 dnů. Takto ošetříme postižený hlas a navíc zásobíme tělo cennými látkami.

Léčivé jsou opět i listy J A to velmi. Tato droga zastavuje krvácení, působí močopudně, dezinfikuje močové i trávicí ústrojí a léčí kašel. Při zevním použití léčí kožní ekzémy a záněty J Ostružinové listí je v kombinaci s jahodníkem, malinovým listím, černým bezem či lípou velmi vhodné jako čajová směs pro děti.

Ostružinový čaj připravíme takto: 2 lžičky listů, 2 dl vroucí vody. Listy přelijeme vodou a necháme 10 minut louhovat. Poté přecedíme a pijeme.

BRUSINKY

Brusinky jsou snad od pradávna známé svými účinky na močové cesty. Jejich složky brání choroboplodným zárodkům usazovat se v močovém ústrojí a tam se množit.

Brusinka ( už i podle vědeckých výzkumů ) pomáhá předcházet vzniku zubního kazu. A to tím, že nedovolí bakteriím přilnout na zubní sklovinu a dásně a omezuje tak i tvorbu zubního plaku.

Brusinkový čajík: 2 čajové lžičky sušených plodů brusinky zalijeme 300 ml vroucí vody a necháme 20 minut louhovat, pak ještě plody rozmačkáme a důkladně přecedíme. Pijeme po doušcích. Můžeme si ho přisladit sirupem z agáve, javorovým sirupem či kvalitním medem J

Brusinková tinktura

Je úžasná jako prostředek na vyčištění močového ústrojí. Potřebujeme k tomu 2 lžíce brusinky, 3 dl 60% lihu. Plody zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Opět nesmíme zapomenout 2x denně protřepat!! Po uplynutí doby slijeme do tmavých lahví a užíváme 3x denně 15 kapek ve 2 dl vody po dobu 3 týdnů.

Brusinkový nápoj: 2 čajové lžičky čerstvých nebo sušených brusinek přelijeme 300 ml studené vody a necháme 12 hodin louhovat. Poté plody rozmačkáme a přecedíme. Také můžeme přisladit již výše zmiňovanými alternativami.

Brusinková drť: Prášek vyrobíme jednoduše rozdrcením sušených plodů. Užíváme jej 2x denně na špičku kulatého nože. Přípravek má silné protizánětlivé účinky. Doporučuje se na záněty močových cest a střev. Užívá se maximálně 6 týdnů, potom musí být pauza! Hrozilo by podráždění jater.

POZOR!! Pacienti, kteří užívají léky typu Warfarin – na krevní sraženiny, nesmějí užívat brusinky v žádné formě!! Mohl by se zvýšit protisrážlivý účinek tohoto léku a vyvolat tak nebezpečné krvácení.

 

Takže jak je vidět, opravdu není bylinka a rostlina, aby na něco nebyla J Příroda nám dává zcela zdarma svoje drahocenné poklady, které nás zásobují důležitými látkami, vitamíny, chrání nás proti rakovině, ekzémům, chrání naše citlivé oči, zuby…. Tak si toho važme, chraňme přírodu a mějme se rádi J

 

Vaše Dagmar Teczerová

—————

Zpět